donderdag 17 november 2016

Aan de slag....

Een lekker speculaas recept vinden is niet zó moeilijk. Wedden
dat je er rond deze periode al een bent tegengekomen in krant of
weekblad. Dit is ook zo'n typisch recept dat van generatie op
generatie wordt doorgegeven.

Als we ons recept hebben uitgezocht kunnen we alle benodigdheden
klaarzetten. Hou je van een extra smaakje dan kan dat met cognac,
jenever of amandelessence. Heb je niet genoeg donkere kandijsuiker
dan kan je gewoon aanvullen met de lichtere soort.

Alle ingrediënten mengen en het deeg goed kneden.
Dit deeg laten we één nacht in de koelkast rusten zodat
alle smaken goed  worden opgenomen.

De volgende dag gaan we het deeg verwerken. Met een
deegrol rollen we een lap van ongeveer 1 cm dikte.
Af en toe het deeg en de werkplaats met wat bloem
bestuiven voorkomt plakken.

Indien je over koekplanken beschikt kan je het deeg op die
manier verwerken. Ook hier helpt het bestuiven met bloem
tegen het plakken en het deeg zal gemakkelijker uit de vorm
loslaten.





Heb je geen koekplanken dan kan je altijd gebruik maken van
uitsteekvormen. Heb je geen uitsteekvormen dan maak je
een rol van ongeveer 5 cm doorsnede. Snij daarna met een
mes ronde plakjes van ongeveer 1 cm dikte af.

Amandelschilfers kan je op het deeg leggen of onder het
deeg kneden.

Dit is klaar om de oven in te gaan. Het bakken gaat vrij snel
omdat deze koekjes niet zo dik zijn. Hmm, wat ruikt het hier
al lekker!! 
Nu is het enkel nog wachten op de grote bestelling van Sinterklaas!
Lieve Sint, je bakkershulpje is er helemaal klaar voor!!
Groetjes Liliane

3 opmerkingen:

  1. Dag Liliane,

    O wat een geweldige post, dank je wel! Mooie foto's weer en wat zal dat smullen zijn. Ik heb gelijk het voornemen gemaakt om komende zaterdag speculaasjes te gaan bakken. Heb nota bene voor mijn verjaardag 3 speculaasvormen gekregen en ik heb ze nog geen één keer gebruikt. Ja, ik weet het, het is een schande. Daar gaan we snel iets aan doen.
    Wij zijn gek op speculaasjes en eten ze het hele jaar door. Ik ben ook dol op die vormen, vandaar dat cadeautje afgelopen maart. Zal wel het begin van een collectie worden ...
    Dank voor de tip van de bloem. Ik zat me al af te vragen hoe ik het deeg weer goed uit die vormpjes kon krijgen.
    Kortom: wat een superpost heb je, dank!

    Eet smakelijk en een fijne dag en succes met al die bestellingen :)
    Lieve groet, Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm ...leuk ook zeg :0)) al de verschillende vormen
    veel bakplezier

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mmmm jammie! Ook hier in de zomer speculaasplanken gekocht en nog niet gebruikt. je recept komt goed van pas!

    BeantwoordenVerwijderen